Bacaan Yasin dan tahlil arwah: amalan baik yang menjadi polemik / Hisam Satari - Satari, Hisam (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Umum mengetahui bahawa antara amalan kerohanian dalam masyarakat Islam di Malaysia ialah membaca surah Yasin dan bertahlil. Amalan ini biasanya dikaitkan bila berlakunya kematian seseorang atau memperingati kematian. Dengan melakukan satu ritual yang terkandung di dalamnya bacaan ayat al-Quran dan zikir-zikir tertentu. Kedatangan Islam telah mengubah amalan kemasyarakatan Melayu daripada mengandungi unsur-unsur agama Hindu kepada unsur-unsur Tauhid. (Mohammad, 2008). Perubahannya dilihat lebih Islamik sejajar dengan tuntutan al-Quran dan hadis seperti contoh bacaan tahlil selepas kematian, kenduri arwah untuk disedekahkan pahala kepada si mati dan bacaan surah Yasin yang berlaku selepas kematian. Bacaan-bacaan yang menjadi pilihan ialah bacaan yang dikumpul dan diperolehi daripada al-Quran, sunnah Rasulullah saw dan zikir-zikir ulama Melayu terdahulu. Amalan yang menjadi kebiasaan dalam masyarakat Melayu perlu dianggap sebagai budaya semata-mata manakala amalan yang mempunyai sandaran daripada Sunnah perlu diteruskan dan diberi keutamaan untuk diamalkan. (Haqq, 2018).