Bengkel persediaan peperiksaan akhir PPSM, UiTM Cawangan Sarawak / Sharin Sulaiman - Sulaiman, Sharin (Perpustakaan Tun Abdul Razak, UiTM Sarawak, 2023)
Pusat Pengajian Sains Maklumat (PPSM), UiTM Cawangan Sarawak telah mengadakan Bengkel Persediaan Peperiksaan Akhir yang melibatkan pelajar semester 4 dan 5 Diploma Pengurusan Maklumat (CDIM110). Bengkel ini telah diadakan dengan jayanya pada 7 Julai 2023 (Jumaat) bermula pada jam 2.00 petang sehingga 5.00 petang bertempat di bilik kuliah blok G UiTM Sarawak Kampus Samarahan. Setiap kumpulan pelajar telah ditempatkan berdasarkan kepada Penasihat Akademik masing-masing. Antara pensyarah yang terlibat ialah Puan Suriani Binti Jack, Puan Zainon Binti Haji Bibi, Cik Suhaida Binti Halamy, En Sharin Sulaiman dan Puan Nurfaizah Binti Kamarudin. Diantara objektif bengkel ini adalah untuk menerangkan kepada para pelajar tentang teknik menjawab soalan dalam pelbagai format, memberikan persediaan kepada para pelajar sebelum menduduki peperiksaan dan tips motivasi untuk meningkatkan momentum pelajar ke arah kecemerlangan akademik, Bengkel ini dimulakan dengan sesi taaruf bertajuk “Siapa Saya?” dan diikuti dengan aktivti permainan nombor. Penasihat akademik yang juga berperanan sebagai fasilitator kemudian menerangkan kepentingan memberi tumpuan kepada persediaan menghadapi peperiksaan akhir dan tidak hanya mengfokuskan kepada markah kerja kursus semata-mata.