Persembahan teater sebagai sebuah simulakra tanda melampaui realiti / Nor Shuradi Nor Hashim - Nor Hashim, Nor Shuradi (College of Creative Arts, 2024)
Artikel ini mewacanakan persembahan teater pasca moden adalah merupakan sebuah simulakra yang membentuk tanda melampaui realiti di dalam sistem tanda teater. Fokus perbincangan artikel ini adalah menerangkan prinsip tanda realiti, tanda penyamaran, tanda melunturkan realiti dan tanda ekstrem yang bercampur aduk pada sistem tanda yang membentuk persembahan teater pasca moden sebagai sebuah simulakra. Dengan bersandarkan kepada kerangka teoretikal Baudrillard, maka artikel ini mewacanakan percampuran bentuk tanda realiti, tanda penyamaran, tanda meluntur realiti dan tanda ekstrem pada karya persembahan teater yang membentuk dirinya sebagai sebuah simulakra. Impak kepada artikel dapat menyediakan panduan kepada pemegang taruh untuk mengenalpasti bentuk karya teater pasca moden sebagai sebuah simulakra yang dinamik.