Rumah pangsa bertingkat jenis sederhana di Ulu Kelang / A. Karim Zakaria - Zakaria, A. Karim (1985)
Rumah pangsa bertingkat rendah atau lebih dikenali lagi sebagai ‘walk-up flat’, merupakan salah satu ciri bentuk bangunan perumahan yang terdapat di negara ini. Dari segi bentuk ketinggian bangunan, bilangan unit yang terdapat didalam sesebuah bangunan, tatatur ruang dalam bangunan serta keselesaan yang dicapai oleh penghuni, sedikit sebanyak terdapat perbezaan jika dibandingkan dengan rumah jenis teres satu tingkat, rumah jenis berkembar dan juga rumah pangsa bertingkat tinggi.