Pengantar estetika: falsafah dan perkembangan / Saiful Akram Che Cob - Che Cob, Saiful Akram (College of Creative Arts, 2024)
Risalah ini akan cuba untuk membahas persoalan estetika daripada sudut pandang falsafah dan perkembangannya dalam susur masa sejarah dunia. Estetika merupakan salah satu cabang pemikiran yang turut menjadi perdebatan dalam ranah kefalsafahan selain daripada persoalan metafizik, logik, etika dan politik. Justeru, estetika menjelmakan pemuaraan makna yang menyangkut soal keindahan, selera dan pengalaman-pengalaman seni. Wacana estetika mencakupi segala macam pertimbangan serta penilaian terhadap keunikan, keharmonisasi dan ekspresi dalam sesebuah karya seni, bahkan bagaimana pengalaman estetis ini berupaya untuk mempengaruhi perasaan serta pandangan manusia terhadap alam.