Menjana kesejahteraan komuniti melalui program khidmat masyarakat: kejayaan projek wakaf air di Kampung Pahit Dalam, Gerik / Nurulzatushima Abdul Karim … [et al.] - Abdul Karim, Nurulzatushima; Akbar, Nor Azliza; Ismail, Badrul Nizam; Ainun Musir, Adhilla; Hassan, Siti Hafizan; Mohtar, Zul Azmi; Dollah, Zuraisah (Unit Penerbitan PKAPP, 2024)
Program khidmat Masyarakat Wakaf Air di Kampung Pahit Dalam, Gerik telah berjaya diadakan pada 12- 14 Disember 2023. Program ini merupakan hasil kolaborasi antara UiTM Permatang Pauh dan Suruhanjaya Air Negara (SPAN). Projek Wakaf air ini telah dibiayai oleh Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan lklim di bawah Unit Wakaf Air bersama Yayasan Waqaf Malaysia. Program ini dirangka untuk memberi khidmat pemindahan ilmu dan teknologi kepada komuniti sekitar Kampung Pahit Dalam, Gerik dalam melaksanakan Projek Wakaf Air di kampung tersebut. Seramai kira-kira 35 orang pelajar tahun akhir Diploma Kejuruteraan Awam dan 7 orang tenaga pengajar UiTM Cawangan Pulau Pinang telah mengembeling tenaga agar projek ini dapat direalisasikan dengan jayanya. Selain sumbangan tenaga dari UiTM Cawangan Pulau Pinang, projek ini juga telah melibatkan sumbangan tenaga dari Kolej Vokasional Gerik yang telah menghantar wakil pensyarah dan pelajar mereka, juga beberapa orang penduduk kampung Nurulzatushima Abdul Karim, Nor Azliza Akbar, Badrul Nizam Ismail, Adhilla Ainun Musir, Siti Hafizan Hassan,Zul Azmi Mohtar, Zuraisah Dollah yang arif tentang selok belok jalan dan punca air bagi membantu bersama-sama dalam menjayakan projek ini. Objektif utama projek ini adalah membekalkan bekalan air mentah kepada beberapa buah rumah di kampung tersebut yang terjejas dan tidak menerima bekalan air mentah untuk kegunaan harian mereka.