Panduan ringkas ibu bapa: 20 langkah menyokong anak autistik - Hassan, Muhamad Hafiz (Perpustakaan Tun Abdul Razak, UiTM Sarawak, 2024)
Membesarkan anak dengan autisme boleh menjadi cabaran yang mengujakan dan kadangkala menakutkan bagi ibu bapa. Memahami keperluan unik anak, menyediakan sokongan yang sesuai, dan menggalakkan perkembangan mereka memerlukan pengetahuan, kesabaran, dan strategi yang berkesan. Dalam panduan penting "20 Langkah Menyokong Anak Autistik," penulis memanfaatkan pengalaman luas mereka sebagai pengkaji dan pendidik untuk menyediakan satu rangka kerja praktikal bagi ibu bapa. Dengan penuh empati dan kebijaksanaan, barisan penulis menangani pelbagai aspek penjagaan anak autistik dengan menyediakan 20 langkah konkrit yang mudah difahami dan dilaksanakan, direka khusus untuk memenuhi keperluan keluarga dengan anak autistik. Toolkit komprehensif ini menyediakan ibu bapa dengan strategi untuk menangani cabaran harian dan meraikan kejayaan kecil. Penulis turut meneroka topik-topik penting seperti komunikasi, tingkah laku, pendidikan, dan penjagaan diri, sambil memberikan panduan tentang cara membina sistem sokongan yang kukuh. Dengan panduan dalam buku ini, ibu bapa boleh bergerak dari rasa kewalahan kepada keyakinan dalam menyokong anak mereka. Saksikan bagaimana pendekatan yang bersistematik, penuh kasih sayang, dan disesuaikan dengan keperluan individu boleh membantu setiap anak autistik mencapai potensi mereka. Biarkan buku ini menjadi sumber inspirasi dan panduan praktikal dalam perjalanan anda menyokong anak autistik anda. Buku ini bertujuan untuk memberi kuasa kepada ibu bapa dan penjaga, memberi mereka alat dan keyakinan untuk menyokong perkembangan anak autistik mereka dengan berkesan. Sama ada anda baru sahaja menerima diagnosis atau telah lama dalam perjalanan ini, panduan ringkas ini akan menjadi sumber yang tidak ternilai dalam perpustakaan anda.