Program Derma Darah UiTM - JKSB 2023 / Daliah Hasan and Dr Mohd Samsudin Abdul Hamid - Hasan, Daliah; Abdul Hamid, Mohd Samsudin (Unit Penerbitan PKAPP, 2024)
Pada 24 Jun 2023 yang lalu, UiTM Cawangan Pulau Pinang, Jambatan Kedua Sdn Bhd dengan Kerjasama Hospital Seberang Jaya Pulau Pinang telah menganjurkan satu kempen menderma darah bagi membantu pihak hospital mendapatkan lebih ramai penderma. Program ini telah dilaksanakan di AEON Bukit Mertajam Pualau Pinang. Program ini merupakan satu program kolaborasi bersama di antara pihak UiTM Cawangan Pulau Pinang, Jambatan Kedua Sdn Bhd dan masyarakat setempat sekitar UiTM Cawangan Pulau Pinang. Program ini menyasarkan sebanyak 100 penyertaan daripada masyarakat termasuk warga UiTM Cawangan Pulau Pinang. Program ini juga merupakan salah satu program yang dijalankan bagi mencapai beberapa 'Performance Indicator' dalam perancangan strategik Universiti Teknologi MARA 2025 yang melibatkan aktiviti bersama syarikat di bawah MoU, program tanggungjawab sosial university (USR), nilai media dan 'Knowledge Transfer Program' (KTP). Oleh yang demikian, program ini telah memberikan impak yang besar kepada UiTM Cawangan Pulau Pinang dalam meletakkan kampus sebagai sumber ilmu dan sosial kepada industri dan masyarakat.