Sekilas persediaan pelajar menuju alam kerjaya sebenar / Mohamad Zain Hashim and Muriatul Khusmah Musa - Hashim, Mohamad Zain; Musa, Muriatul Khusmah (Unit Penerbitan PKAPP, 2024)
Sebagai langkah persediaan untuk pelajar kejuruteraan awam yang akan melangkah ke alam kerjaya, terdapat beberapa aspek penting yang perlu diberi perhatian. Pertama dan paling utama, pengetahuan teknikal yang mantap merupakan asas yang tidak boleh dikompromikan. Ini merangkumi pemahaman yang mendalam tentang prinsip-prinsip kejuruteraan, matematik, dan sains yang telah dipelajari melalui kursus akademik dan projek praktikal. Selain itu, kemahiran praktikal dalam menggunakan perisian kejuruteraan awam seperti AutoCAD, STAAD, atau Revit/BIM adalah penting kerana ini adalah alat utama dalam perancangan dan pelaksanaan projek-projek kejuruteraan. Pengalaman industri yang diperoleh melalui latihan industri atau sebagai perantis sangat berharga untuk mendapatkan pendedahan kepada realiti kerja, memahami kerja berpasukan, pengurusan projek, dan etika kerja profesional. Kemahiran komunikasi dan interpersonal yang baik juga penting untuk interaksi dengan pelbagai pihak termasuk jurutera, arkitek, pekerja, dan klien. Keupayaan untuk berfikir kritis dan menyelesaikan masalah secara kreatif sangat diperlukan dalam menangani cabaran teknikal dan logistik.