Memperkasa peranan penasihat akademik / Masyitah Md Nujid - Md Nujid, Masyitah (Unit Penerbitan PKAPP, 2024)
Penasihat akademik (PA) merupakan pensyarah universiti yang berperanan dalam menyalurkan maklumat berkaitan program pengajian (pra-diploma/diploma/ijazah), kursus dan peraturan akademik di universiti. Di UiTM, melalui Pejabat Hal Ehwal Akademik & Antarabangsa (HEA&A) telah melantik PA dalam memberi nasihat kepada para pelajar di bawah bimbingan mereka sepanjang tempoh pengajian para pelajar tersebut. Secara purata, setiap PA mempunyai 20 orang pelajar untuk dibimbing dari segi akademik, sahsiah dan motivasi bagi melahirkan graduan yang berdaya saing di peringkat tempatan dan antarabangsa.