Analisis penerimaan dan niat meneruskan penggunaan aplikasi zakat digital di Malaysia / Noraini Saro - Saro, Noraini (2023)
Perkembangan teknologi digital telah mentransformasikan pelbagai industri dari aktiviti berasaskan manual kepada aktiviti yang berasaskan automatik dan transaksi secara dalam talian, ini termasuklah industri zakat. Dengan kemajuan teknologi digital, terdapat banyak aplikasi di Malaysia yang boleh digunakan untuk mengutip dan mengagihkan zakat. Namun, di sebalik penggunaan Internet secara meluas di negara ini, terdapat cabaran dalam menerima sepenuhnya teknologi digital, termasuk penggunaan teknologi yang tidak konsisten oleh institusi zakat dan kehadiran kemiskinan digital di kawasan bandar dan luar bandar. Sehubungan dengan itu kajian ini dijalankan bagi menganalisis penerimaan dan niat dalam meneruskan penggunaan aplikasi zakat digital yang dilaksanakan di institusi zakat Malaysia melalui Teori Penerimaan teknologi (UTAUT) dan Model Jangkaan Pengesahan (ECM). Kajian ini telah melibatkan seramai 405 responden yang terdiri daripada pengguna aplikasi zakat digital di tiga buah negeri iaitu Negeri Kedah, Selangor dan juga Kuala Lumpur. Hasil kajian dianalisis secara deskriptif, korelasi dan regresi berganda dengan menggunakan perisian SPSS Versi 27. Hasil kajian mendapati bahawa tahap penerimaan dan niat meneruskan penggunaan aplikasi zakat digital adalah di tahap yang tinggi dengan nilai min keseluruhan M=4.15. Seterusnya hasil kajian mendapati hubungan antara penerimaan teknologi dan niat meneruskan penggunaan aplikasi zakat digital adalah signifikan meneruskan penggunaan aplikasi dengan nilai-nilai r =.833p<.000. Manakala bagi faktor dominan dalam mempengaruhi niat meneruskan penggunaan aplikasi zakat digital ialah faktor penerimaan bagi jangkaan kemudahan dengan nilai (β.323,<p=.000). Hasil kajian juga mendapati penerimaan teknologi mempengaruhi niat meneruskan penggunaan aplikasi zakat digital sebanyak 95.2% peratus. Secara umumnya aplikasi zakat digital mendapat tempat dalam kalangan masyarakat untuk melaksanakan zakat serta memperolehi maklumat zakat dan juga menggunakan perkhidmatan zakat dengan lebih efektif. Kajian ini juga diharapkan dapat meningkatkan kesedaran, serta keperluan, terhadap pelaksanaan dan penggunaan aplikasi zakat digital secara proaktif dalam membangunkan ekonomi Islam juga meningkatkan kesejahteraan ummah.