Dianggap pendusta jika ghairah sebar semua maklumat / Muhammad Hilmi Abdul Wahit - Abdul Wahit, Muhammad Hilmi (Unit Penerbitan Akademi Pengajian Islam Kontemporari (ACIS), 2024)
Berita dan hantaran tanpa tapisan serta kawalan cenderung mewujudkan “ekosistem siber tidak sihat” Dalam era digital yang serba pantas ini, terlalu ghairah menyebarkan segala makluman tanpa memeriksa kesahihannya boleh membawa kepada tuduhan sebagai pendusta. Maklumat yang beredar dengan cepat melalui media sosial sering kali tidak disaring dengan baik, dan ramai yang tergesa-gesa untuk berkongsi berita sensasi atau kontroversi demi perhatian. Tindakan menyebarkan maklumat yang tidak tepat atau palsu ini bukan sahaja boleh merosakkan reputasi individu, tetapi juga menyebabkan kekeliruan dan keresahan dalam masyarakat. Islam menekankan pentingnya memeriksa kebenaran sesuatu berita sebelum menyebarkannya, seperti yang disebut dalam al Quran, “Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka periksalah dengan teliti” (Surah al-Hujurat, 49:6).