Wakaf tunai sebagai pemacu ekonomi ummah / Muhammad Anas Ibrahim and Aemy Aziz - Ibrahim, Muhammad Anas; Aziz, Aemy (Unit Penerbitan Akademi Pengajian Islam Kontemporari (ACIS), 2024)
Wakaf merupakan harta atau benda yang bertujuan untuk disumbangkan ke jalan Allah SWT sama ada ianya boleh dijadikan sebagai aktiviti yang terlibat dengan ekonomi, membantu golongan yang memerlukan, membina fasiliti contohnya masjid-masjid dan bangunan serta sumber bantuan yang dapat memberi manfaat berbentuk kekal kepada penerima wakaf tersebut. Penderma yang memberi sumbangan yang bertujuan dengan keagamaan, maka ia amat digalakkan kerana banyak kebaikan yang dapat diperoleh terutama kepada golongan yang menerimanya. Wakaf juga boleh dikenali sebagai kebendaan yang boleh diguna pakai dan dimanfaatkan atas tujuan khusus yang tertentu dan barang atau aset yang diwakafkan tidak boleh dijualkan atau dibiarkan tanpa diuruskan. Manakala wakaf tunai adalah suatu bentuk wakaf yang bertujuan untuk keagamaan yang mana ia memberi banyak kebaikan kepada umat Islam.