Pujian yang membinasakan / Hisyam Mohd Radzi - Mohd Radzi, Hisyam (Unit Penerbitan Akademi Pengajian Islam Kontemporari (ACIS), 2024)
Seorang lelaki memuji lelaki lain di hadapan Nabi Muhammad sallallahu’alaihiwasallam, lalu Baginda bersabda: "Celaka engkau! Engkau telah memotong leher sahabatmu, engkau telah memotong leher sahabatmu," Baginda mengulanginya beberapa kali. Kemudian Baginda bersabda: "Sesiapa di antara kamu yang ingin memuji saudaranya, maka hendaklah dia berkata: 'Saya kira si fulan begini dan begitu, dan Allah-lah yang menilainya. Saya tidak menganggap suci sesiapapun di hadapan Allah. Saya kira dia begini dan begitu,' jika dia memang mengetahui hal itu tentangnya." Hadis riwayat al-Bukhari; no. 2662. Memuji orang dengan kebaikan atau mencela mereka dengan keburukan adalah perkara yang serius dalam Islam. Syariat ini telah menetapkan garis panduan khusus untuk hal ini. Islam menjadikan pengetahuan yang baik tentang orang yang ingin disifatkan sebagai syarat untuk menggambarkannya dengan baik atau buruk. Syariat ini juga memberi ancaman terhadap individu yang menyifatkan seseorang dengan sifat yang tidak ada padanya. Dalam Islam, memuji seseorang pada dasarnya dibolehkan, namun ada beberapa syarat yang perlu diperincikan. Pujian tersebut haruslah berdasarkan kebenaran bukan pembohongan. Selain itu, pujian tidak boleh menimbulkan fitnah atau menyebabkan orang yang dipuji menjadi sombong.