Kemurahan hati / Halipah Hamzah - Hamzah, Halipah (Unit Penerbitan Akademi Pengajian Islam Kontemporari (ACIS), 2024)
Kemurahan hati bererti pemberian ikhlas, tidak mengungkit, tanpa diminta, melihat bahawa yang diberikan itu hanyalah sedikit. Si peminta merasa gembira dengan adanya orang yang bermurah hati dan si pemberi pula merasa senang hati apabila dapat memberi. Individu yang memberi sebahagian dan meninggalkan sebahagian untuk dirinya dikatakan seorang pemurah. Individu yang memberikan kepada orang lain lebih banyak daripada yang ditinggalkan untuk dirinya sendiri maka dia memiliki sifat kemurahan hati dan orang yang menderita kemelaratan tetapi tetap mengutamakan orang lain dengan memberikan hartanya maka dia bersifat dengan altruisma. Sifat kemurahan hati berada di tengah-tengah di antara sifat boros dan kedekut.