Hedonisme / Halipah Hamzah - Hamzah, Halipah (Unit Penerbitan Akademi Pengajian Islam Kontemporari (ACIS), 2024)
Hedonisme adalah fahaman yang menekankan bahawa keseronokan dan kepuasan diri adalah matlamat utama dalam hidup. Dalam konteks ini, keseronokan hedonism merujuk kepada pencarian kebahagiaan melalui aktiviti yang memberikan kepuasan segera dan melibatkan kebendaan, seperti membeli barangan mewah, berhibur di kelab malam, berjudi, berpelesiran, melepak, penyalahgunaan dadah, dan seumpamanya. Hedonisme sering dikritik kerana boleh membawa kepada gaya hidup yang berlebihan dan tidak seimbang. Ia juga boleh mengakibatkan kesan negative seperti kemerosotan moral di mana mengutamakan keseronokan boleh menyebabkan seseorang mengabaikan nilai-nilai moral dan etika. Hedonisme juga menyebabkan kepincangan sosial dengan peningkatan dalam jenayah, kemalasan, dan pengangguran kerana individu lebih fokus kepada keseronokan daripada terlibat dengan tanggungjawab sosial.