Tips sihat amalan Rasulullah SAW / Azizon Salleh - Salleh, Azizon (Unit Penerbitan Akademi Pengajian Islam Kontemporari (ACIS), 2024)
Kesihatan adalah aspek penting dalam Islam dan dianggap sebagai amanah dari Allah SWT. Dengan menjaga kesihatan, kita bukan sahaja dapat menjalani kehidupan yang lebih baik tetapi juga dapat melaksanakan tanggungjawab sebagai hamba Allah dengan lebih sempurna. Kepentingan kesihatan dalam Islam: Amanah dari Allah: Tubuh badan kita adalah amanah dari Allah yang perlu dijaga. Menjaga kesihatan adalah tanggungjawab setiap individu Muslim. Firman Allah dalam Surah Al-A’raf, ayat 31: "Makan dan minumlah, tetapi jangan berlebihan. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang berlebihan." Meningkatkan Ibadah: Kesihatan yang baik Membolehkan seseorang melakukan ibadah dengan lebih sempurna. Rasulullah SAW bersabda,