Wakaf air: memperkasa komuniti di Kampung Pahit Dalam, Gerik / Adhilla Ainun Musir … [et al.] - Musir, Adhilla Ainun; Abdul Karim, Nurulzatushima; Akbar, Nor Azliza; Ismail, Badrul Nizam; Hassan, Siti Hafizan; Mohtar, ,Zul Azmi; Dollah, Zuraisah (Bahagian Penyelidikan, Jaringan Industri, Masyarakat dan Alumni, 2024)
Program ini juga hasil kolaborasi bersama pihak Pejabat Pertanian Daerah Seberang Perai Utara, Jabatan Kebajikan Masyarakat Daerah Seberang Perai Utara serta Pasukan Pelindungan Kanakkanak (PPKK) Daerah Seberang Perai Utara. Objektif program ini antaranya adalah sebagai salah satu inisiatif tangPada tarikh 12-14 Disember 2023, Program Khidmat Masyarakat Projek Wakaf Air (PWA) berlangsung dengan jayanya di Kampung Pahit Dalam, Gerik. Kolaborasi di antara UiTM Cawangan Pulau Pinang (UiTMCPP) dan Suruhanjaya Air Negara (SPAN) membuahkan hasil yang membanggakan dalam mencapai objektif bagi membantu membekalkan Wakaf Air: Memperkasa Komuniti di Kampung Pahit Dalam, Gerik Adhilla Ainun Musir , Nurulzatushima Abdul Karim, Nor Azliza Akbar, Badrul Nizam Ismail, Siti Hafizan Hassan,Zul Azmi Mohtar, Zuraisah Dollah Pengajian Kejuruteraan Awam, Universiti Teknologi MARA Cawangan Pulau Pinang sumber air kepada komuniti di sini. Program ini dibiayai oleh Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim melalui Unit Wakaf Air bersama Yayasan Waqaf Malaysia. Ia bertujuan memberikan khidmat pemindahan ilmu dan teknologi kepada penduduk kampung dalam pelaksanaan PWA iaitu dengan menyediakan bekalan air mentah kepada 70 buah rumah yang terputus bekalan air di kampung tersebut. Sebanyak 35 orang pelajar tahun akhir Diploma Kejuruteraan Awam dan tujuh (7) orang tenaga pengajar dari UiTM Cawangan Pulau Pinang telah berganding bahu untuk menjayakan program ini dengan penuh kesungguhan. Di samping itu, program ini turut melibatkan sokongan aktif dari Kolej Vokasional (KV) Gerik, yang turut serta menghantar wakil pensyarah dan pelajar mereka dalam membantu menjayakan PWA ini.