Uji minda kita: sirah sahabat terdahulu dalam Islam / Adlan Saidin - Saidin, Adlan (Unit Penerbitan Akademi Pengajian Islam Kontemporari (ACIS), 2024)
SOALAN 1 Apabila turunnya ayat 2 surah al-Hujurat yang bermaksud ; "Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu meninggikan suara kamu lebih daripada suara Nabi...''. Seorang sahabat merasa sedih kerana menganggap suaranya yang kuat ketika berbicara dengan Nabi SAW boleh menyebabkan dirinya termasuk dalam golongan orang yang dilaknat di dalam ayat tersebut. Nabi Muhammad SAW meyakinkan beliau bahawa beliau tidak tergolong dalam golongan yang celaka malah dia akan masuk syurga. Beliau telah gugur syahid di dalam Peperangan Yamamah yang berlaku ketika pemerintahan Khalifah Abu Bakar al-Siddiq ketika menentang Musailimah al-Kazzab. Siapakah sahabat yang dimaksudkan? a) Thabit bin Qais b) Zaid bin Thabit c) ‘Irbadh bin Sariyyah.