Peranan usahawan pengiklanan melahirkan pengguna bijak - Ismail, Normala; Khalid, Mohamad Kamil Ariff (Malaysian Academy of SME and Entrepreneurship Development (MASMED), 2024)
Artikel ini membincangkan peranan dan etika pengiklanan digital dalam era kemodenan yang didominasi oleh penggunaan telefon pintar dan capaian maklumat pantas. Iklan dikenal pasti sebagai medium kritikal bagi usahawan untuk menyampaikan maklumat produk secara terperinci dan tepat. Penulisan ini menonjolkan keberkesanan strategi penceritaan (storytelling) di mana pengiklan melakonkan situasi harian sebagai penyelesaian masalah bagi menarik minat pengguna. Walau bagaimanapun, penekanan utama diberikan kepada tanggungjawab etika agensi pengiklanan dan pengusaha untuk mematuhi peraturan penyiaran. Isu salah laku seperti pemasaran produk makanan sebagai produk kesihatan dikritik kerana berpotensi mengundang risiko kesihatan kepada pengguna demi mengejar keuntungan segera. Kesimpulannya, artikel ini menyarankan agar pengguna kekal bijak menilai kandungan iklan manakala pengusaha perlu mengutamakan integriti dalam penyampaian inti pati produk bagi menjamin keselamatan dan kepercayaan pasaran.