Pendaftaran perniagaan memupuk pelajar menjalankan perniagaan secara beretika - Jaini, Azila; Mohd Noor, Jannah Munirah; Ahmad, Ros Hasri; A Rahim, Nur Rifhan; Aziz, Nur Amalina (Malaysian Academy of SME and Entrepreneurship Development (MASMED), 2024)
Pendaftaran perniagaan merupakan satu keperluan bagi setiap usahawan yang ingin menjalankan perniagaan. Demi menyahut usaha kerajaan ini, pendaftaran perniagaan di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) telah menjadi keperluan bagi kursus Principles of Entrepreneurship (ENT 530) iaitu merupakan kursus teras bagi program-program di UiTM Cawangan Johor. Bagi Semester Mac 2024, program pendaftaran perniagaan ini telah berlangsung selama empat hari dari 21 hingga 24 April 2024 bertempat di Perpustakaan Tun Dr. Ismail 1. Program pendaftaran perniagaan ini disambut baik oleh pihak SSM Muar yang telah menghantar enam orang staf bagi memudahkan proses pendaftaran seramai 537 pelajar yang mengambil kursus ini bagi semester Mac 2024