Serikandi Islam: Asma’ Binti Abu Bakar, pemilik dua tali pinggang / Farah Hayati Mustapa - Mustapa, Farah Hayati (Unit Penerbitan e-Buletin JSKM, 2024)
Saidatina Asma’ binti Abu Bakar r.a. seorang Sahabiah, adalah puteri kepada Saidina Abu Bakar As-Siddiq, sahabat Rasulullah S.A.W. Ibunya bernama Qutaylah binti Abdul Uzza. Saidatina Asma’ dilahirkan pada 595M, 27 tahun sebelum hijrah. Saudara kandungnya bernama Abdullah bin Abu Bakar. Selepas Abdullah dilahirkan, Abu Bakar telah menceraikan Qutaylah, iaitu selepas Abu Bakar memeluk Islam, manakala Qutaylah dikatakan tidak memeluk Islam. Selepas itu, Abu Bakar menikahi Ummu Ruman binti Amir. Abu Bakar dan Ummu Ruman dikurniakan dua anak iaitu Abdurrahman dan Saidatina Aishah r.a. Maka, Saidatina Asma’ adalah kakak kepada Saidatina Aisyah r.a., isteri kesayangan Rasulullah S.A.W. Saidatina Asma’ telah memeluk Islam bersama-sama golongan yang awal memeluk Islam dan dikatakan beliau merupakan orang ke 18 yang memeluk Islam.