Deklarasi Bukit Tinggi Universiti Teknologi MARA - Abu Shah, Ibrahim (2004)
Menyedari cabaran alaf baru, persaingan era globalisasi dan arus perubahan di dalam dunia pendidikan, universiti ini memerlukan kesepakatan dalam memperkemaskan halatujunya. KAMI, peserta PERSIDANGAN PENSTRUKTURAN UiTM yang mewakili seluruh warga UiTM begitu prihatin terhadap keutuhan dan keupayaan universiti ini dalam merealisasikan wawasan pembangunan sosio-ekonomi negara. Kami dengan tekad dan semangat kerjasama bersepakat menyokong usaha menstrukturkan universiti ini berasaskan kepada prinsip Mesra Insan, Mesra llmu dan Mesra Alam serta Strategi 21 demi memartabatkan UiTM sebagai sebuah universiti bertaraf dunia.