Pendidik: penyuntik pendidikan global / Noor Shahariah Saleh and Ruhil Nadiah Abu Bakar - Saleh, Noor Shahariah; Abu Bakar, Ruhil Nadiah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Dewasa ini, sering terlihat di dada akhbar dan platform dalam talian tentang berkurangnya sambutan graduan lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) untuk menyambung pelajaran ke peringkat institusi pengajian tinggi. Pendidikan peringkat tinggi tidak lagi dilihat sebagai satu medium yang memberi jaminan kebolehpasaran graduan dalam alam pekerjaan. Tidak mengejutkan apabila generasi muda berpendapat bahawa melanjutkan pelajaran ke pendidikan tinggi adalah satu pembaziran. Melihat kepada situasi ini, pendidik dilihat sebagai satu medium penting sebagai jambatan yang menghubungkan generasi muda untuk kembali mempercayai institusi pendidikan sebagai alternatif bagi meningkatkan kebolehpasaran individu dalam bidang pekerjaan.