Mendepani pendidikan global: cabaran mobiliti sosial / Mohd Nur Fitri Mohd Salim, Asmahanim Mohamad Yusuf and Mohamad Safwat Ashahri Mohd Salim - Mohd Salim, Mohd Nur Fitri; Mohamad Yusuf, Asmahanim; Mohd Salim, Mohamad Safwat Ashahri (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Kebolehan sesebuah masyarakat untuk bergerak maju dalam arus pemodenan dunia jelas mempunyai perkaitan yang kuat dengan kebolehan setiap individu masyarakat dalam menongkah cabaran mobiliti sosial. Mobiliti sosial adalah suatu konsep pergerakan seseorang atau sesuatu kumpulan manusia merentasi hierarki masyarakat. Kepelbagaian pengaruh dalam hierarki masyarakat mampu mempengaruhi keupayaan mereka untuk meraih peluang dalam kehidupan mereka. Ahli sosiologi tersohor, Pitiram Sorokin (1889 – 1968) mengupas persoalan mobiliti sosial ini dengan lebih mendalam. Secara teori, beliau mengenalpasti wujudnya stratifikasi sosial dalam masyarakat yang membahagi setiap individu atau kumpulan masyarakat ke dalam kelas-kelas sosial yang tertentu. Kewujudan stratifikasi dan keinginan untuk bergerak daripada satu kelas ke kelas yang lain telah mewujudkan konsep pergerakan dalam masyarakat yang didefinisikan sebagai mobiliti sosial.