Menanam cinta ilmu pada anak-anak / Ahmad Faiz Haji Ahmad Ubaidah and Mohamad Shafiei Ayub - Ahmad Ubaidah, Ahmad Faiz; Ayub, Mohamad Shafiei (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Manusia atau insan adalah makhluk dwi dimensi iaitu terdiri daripada dua unsur iaitu roh dan jasad. Jasad memerlukan makanan untuk membesar dan terus sihat. Aspek özikal seperti sains dan teknologi diperlukan untuk membangunkannya. Manakala aspek rohani pula merupakan kekuatan dalaman yang perlu digilap untuk memandu jasad menjadi kehidupan. Unsur-unsur ini perlu dididik dan dibina bagi melahirkan insan yang bertanggungjawab dalam mentadbir alam dengan penuh amanah untuk menjaga hubungannya dengan Khaliq, sesama manusia dan alam semulajadi. Ilmu merupakan perkara yang penting dalam membina roh dan jasad manusia. Ini kerana ilmu membolehkan manusia mencapai keseimbangan antara keperluan özikal dan rohani. Dengan ilmu, seseorang dapat memastikan jasadnya sihat dan kuat, sambil membina kekuatan rohani yang diperlukan untuk menghadapi cabaran kehidupan. Keseimbangan ini penting untuk melahirkan insan yang seimbang, mampu menjalankan tanggung jawabnya dengan penuh amanah dan menjadi khalifah yang baik di muka bumi.