Polemik PBS dan PBD: UPSR dan PT3 perlu dikembalikan? / Hisam Satari - Satari, Hisam (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Pemansuhan peperiksaan taruhan tinggi seperti Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) dilihat masih menimbulkan polemik dalam kalangan ibu bapa. Ibu bapa terutama yang mempunyai anak bersekolah di Tingkatan Tiga termasuk Tahun Enam seperti belum menerima hakikat pemansuhan peperiksaan terbabit. Sebaliknya, di negara ini ramai ibu bapa mendesak supaya peperiksaan taruhan tinggi seperti UPSR dan PT3 dikembalikan atas alasan dengan adanya peperiksaan ini, murid lebih bermotivasi dan cenderung untuk belajar. Apakah Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS)? Suatu pentaksiran yang bersifat holistik iaitu menilai aspek kognitif (intelek), afektif (emosi dan rohani) dan psikomotor (jasmani). Ia selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan. Terdapat empat komponan dalam PBS iaitu pentaksiran pusat (PP), pentaksiran Aktiviti Jasmani Sukan dan Kokurikulum (PAJSK), pentaksiran Psikometrik (PPsi) dan pentaksiran bilik darjah (PBD) Apakah Pentaksiran Bilik Darjah (PBD)? Pentaksiran yang berlaku secara berterusan sepanjang PdP, ia bertujuan membantu dalam perkembangan pembelajaran murid di samping membantu guru menambah baik pengajaran mereka.