Meneladani Rasulullah SAW dalam pendidikan kepada golongan Orang Kurang Upaya (OKU):satu perspektif pendidikan Islam / Norafizah Mustafa and Dr. Nursafra Mohd Zhaffar - Mustafa, Norafizah; Mohd Zhaffar, Nursafra (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Rasulullah SAW diiktiraf sebagai contoh teladan yang sempurna dalam semua aspek kehidupan termasuk cara baginda menyantuni dan mendidik golongan yang memerlukan perhatian khas seperti golongan Orang Kurang Upaya (OKU). Akhlak Rasulullah SAW yang penuh kelembutan dan empati terhadap golongan ini memperlihatkan betapa pentingnya memberi perhatian yang sewajarnya kepada mereka. Selain itu, baginda juga menekankan bahawa setiap individu memiliki potensi yang unik dan berharga. Potensi ini perlu dipupuk mengikut acuan syariat dengan penuh kesabaran dan keikhlasan. Justeru, artikel ini membincangkan prinsip dan pendekatan Rasulullah SAW dalam menyantuni golongan OKU pada zaman baginda. Diharapkan artikel ini dapat memberikan panduan untuk mengintegrasikan nilai-nilai Islam dalam pendidikan golongan OKU masa kini.