Kemboja putih dan telur ayam / Nur Nariza Mod Arifin, Fauziah Deraman and Ahmad Izzat Mod Arifin - Mod Arifin, Nur Nariza; Deraman, Fauziah; Mod Arifin, Ahmad Izzat (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Telur ayam merupakan “hot item” di mana-mana sahaja. Pelbagai juadah dapat dihasilkan daripada telur ayam. Tiap kali iklan jualan telur dibuat di perisian “Whatsapp” pasti ianya menjadi rebutan pembeli. Rezeki yang diterima oleh seorang pesara guru warga emas yang berumur 73 tahun dikenali sebagai Ki Pin di Dungun ini, bermula dari titik tolak hobinya yang santai bagi mengeluarkan peluh sambil menemani isterinya yang terlantar sakit ketika itu. Allah (swt) lebih menyayanginya, tanggal 10 Februari 2023, isteri beliau dijemput Ilahi. Al- Fatihah. Semuanya bermula pada November 2022, beliau telah menghadkan aktiviti hanya di kawasan rumah setelah kesihatan isterinya yang menghidapi penyakit Parkinson semakin merudum. Rumah ayam dibina di belakang rumah berdekatan dengan bilik arwah isterinya bagi membolehkan beliau menjenguk isteri melalui tingkap sewaktu beliau menguruskan ayam di halaman belakang rumah. Kegigihan Ki Pin menyiapkan reban ayam dalam masa sebulan dengan menggunakan kebanyakannya bahan terpakai amat dikagumi memandangkan keringat pada umur beliau. Keluasan reban ayam 3 tingkat yang di bina adalah berukuran 10 x 5 kaki dan mempunyai reka bentuk yang tersendiri hasil kreativiti beliau.