Pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) di seluruh dunia / Norhidayah Ismail and Norhisham Ismail - Ismail, Norhidayah; Ismail, Norhisham (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Sesebuah negara memerlukan modal dalam menguruskan perbelanjaan keperluan asas rakyat. Salah satu cara dalam mendapatkan dana dan modal serta menjana pendapatan negara tersebut adalah melalui kutipan cukai yang dikenakan kepada individu, syarikat dan lain-lain sumber. Malaysia, suatu ketika dahulu pernah memperkenalkan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) pada tahun 2015 dan dimansuhkan pada tahun 2018 (BH Online, 2020). GST adalah cukai yang dikenakan ke atas kebanyakan barang dan perkhidmatan yang dijual untuk penggunaan domestik. Walaupun cukai ini dibayar oleh pengguna, ia dikutip dan diserahkan kepada kerajaan oleh perniagaan. GST telah menjadi pilihan banyak negara kerana ia menyediakan aliran pendapatan yang stabil dan direka untuk menjadi sistem yang lebih telus dan efisien berbanding bentuk percukaian lain.