Penggunaan Generative AI (GenAI) dalam kursus asas pengaturcaraan / Norhafizah Hashim ... [et al.]. - Hashim, Norhafizah; Yusof, Rozianiwati; Abdul Rahman, Normaziah; Aziz Fadzillah, Nor Azlina; Mohd Yunus, Sri Yusmawati (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2024)
Kehadiran teknologi Generative AI (GenAI) yang semakin berkembang pesat di dalam dunia pendidikan khususnya dalam bidang pengaturcaraan tidak dapat dinafikan lagi. GenAI adalah AI (kecerdasan pembuatan) yang berupaya menganalisis data latihan bagi menghasilkan pengetahuan atau kandungan baru yang hampir sama. Keupayaan aplikasi GenAI ini mampu menjana atur cara komputer dari awal, membantu menyahpepijat atur cara yang mempunyai ralat sintaks dan logik, sehinggalah kepada mengemaskini atau menjana atur cara kepada yang lebih tinggi. Contohnya, aplikasi yang agak umum seperti ChatGPT dan aplikasi - aplikasi yang lebih spesifik seperti GitHub Pilot, Codex dan sebagainya. Mahu atau tidak, perkembangan aplikasi teknologi ini tidak dapat disekat lagi kepenggunaannya terutamanya kepada golongan pelajar. Secara umumnya jika aplikasi GenAI ini digunakan secara beretika, ia boleh dimanfaatkan oleh pelajar sebagai alat sokongan pembelajaran kendiri yang lebih bersifat peribadi (personalized), pembelajaran interaktif tanpa mengira masa dan tempat, serta mampu mempertingkatkan pengetahuan dan kemahiran mereka dalam bidang pengaturcaraan jika menggunakannya dengan cara yang sesuai. Semua ini boleh dicapai jika golongan pelajar ini diberi bimbingan untuk menggunakan aplikasi GenAI ini secara beretika.