Penyu: wira senyap kelestarian ekonomi negara. / Mumtaz Ahmad - Ahmad, Mumtaz (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2024)
Penyu merupakan asset ekonomi negara. Ia merupakan tarikan utama aktiviti pelancongan pantai yang paling pesat berkembang diseluruh dunia termasuk Malaysia, terutamanya di kawasan seperti Terengganu (Poti, Rusli, Md Jani dan Huge, Dahdouh-Goubas, 2021) dan Sabah (Teh, L.S., Teh, L.C., & Jolis, G. (2018).). Industri ini telah menghasilkan 10.3% daripada keluaran dalam negara kasar pada peringkat global dan menyokong 330 juta pekerjaan pada tahun 2019 (Mooser et al., 2022). Di Malaysia, beberapa tempat telah dikenal pasti sebagai tempat penyu mendarat dan bertelur. Terdapat 4 spesis penyu didunia yang mendarat di Malaysia iaitu Penyu Belimbing di Terengganu, Penyu Karah di Negeri Sembilan, Melaka dan Terengganu, Penyu Agar di Perak, Terengganu, Pahang, Pulau Pinang dan Johor, dan Penyu Lipas di Pulau Pinang dan Terengganu (Marinepark, 2024).