Pertandingan “3-Minute Idea Pitching” / ChM Dr Norliza Dzakaria, Dr Siti Hajar Alias dan ChM Dr Siti Syaida Sirat - Dzakaria, Norliza; Alias, Siti Hajar; Sirat, Siti Syaida (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2024)
Pertandingan ‘3-Minute Idea Pitching’ telah diadakan pada 27 Ogos 2024 bertempat di Dewan FMIPA, Universitas Negeri Malang, Indonesia. Pertandingan ini adalah salah satu aktiviti yang dijalankan di dalam program ‘Global Outreach Programme 7.0 (UiTM-UM) yang telah diadakan bermula dari 26 – 30 Ogos 2024. Pertandingan ini telah dianjurkan oleh Pusat Pengajian Kimia dan Alam Sekitar (PPKAS), UiTM Cawangan Negeri Sembilan, Kampus Kuala Pilah dan Universitas Negeri Malang, Indonesia. “Transforming Daily Life Efficiency: The Revolutionary Impact of Artificial Intelligence” adalah tema untuk pertandingan ini. Tema ini telah dipilih kerana kecerdasan buatan atau artificial intelligence telah berkembang dengan pesat pada masa kini dan memberi kesan yang besar dalam pelbagai aspek kehidupan manusia. Oleh itu, pelajar diminta untuk menyampaikan pembentangan yang berimpak dan ringkas yang mengetengahkan potensi transformatif AI merentasi pelbagai domain seperti meningkatkan perkembangan peribadi, pengurusan organisasi, dan pemerkasaan komuniti.