OMAK pupuk minat pelajar sekolah dekati Matematik / Nurdia Azlin Ghazali, Nur Amalina Shafie and Nor Akmal Md Noh - Ghazali, Nurdia Azlin; Shafie, Nur Amalina; Md Noh, Nor Akmal (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2024)
Matematik adalah salah satu subjek yang sering dianggap sukar dikuasai dan juga kurang mendapat sambutan dalam cubaan menguasai ilmu ini. Memupuk minat pelajar untuk meminati dan seterusnya menguasai bidang Matematik adalah sangat penting supaya dapat meningkatkan trend pelajar sekolah menceburi bidang ini di peringkat universiti. Bagi meningkatkan minat pelajar sekolah dalam menguasai bidang Matematik, sekumpulan staf akademik dan mahasiswa Pusat Pengajian Sains Komputer dan Matematik, Universiti Teknologi Mara (UiTM) Cawangan Negeri Sembilan, Kampus Seremban bersama Persatuan Ibu Bapa dan Guru Sekolah Menengah Agama Kuala Lumpur (SMAKL) telah mengambil inisiatif menganjurkan program Outreach Maths Attack (OMAK) yang bertempat di SMAKL. Program ini telah berlangsung pada 2 Disember 2023 yang lalu dengan pimpinan 8 pensyarah dan 32 mahasiswa serta melibatkan seramai 146 pelajar Tingkatan 3 SMAKL.