Faktor peningkatan jualan melalui penstriman langsung TikTok / Normaziah Abdul Rahman ... [et al.]. - Abdul Rahman, Normaziah; Yusof, Rozianiwati; Aziz Fadzillah, Nor Azlina; Hashim, Norhafizah; Mohd Yunus, Sri Yusmawati (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2024)
Dengan kehadiran teknologi yang terus berkembang, banyak aktiviti dapat dijalankan secara dalam talian pada setiap masa dan di mana-mana sahaja. Antara aktiviti yang dijalankan seperti membeli belah, penyebaran ilmu pendidikan dan ulasan mengenai sesuatu produk. Dengan perubahan cara hidup, banyak perniagaan telah beralih daripada cara tradisi kepada dalam talian dengan menggunakan media sosial bagi mempromosi dan menjual sesuatu produk. Mutakhir ini, peniaga berlumba-lumba mempelajari kaedah kaedah terkini yang boleh dijalankan di platform digital. Kaedah penstriman langsung kini sudah menjadi trend yang semakin berkembang pesat untuk tujuan pemasaran dan penjualan sesuatu produk. Kemeriahan pemasaran di media sosial seperti TikTok dan Shopee, menyaksikan perang pemasaran secara penstriman langsung yang sengit di kalangan pengusaha dan peniaga.