Pusingan kerja (job rotation) dalam organisasi / Sharfizie Mohd Sharip, Nor’azurah Md Kamdari and Farrah Othman - Mohd Sharip, Sharfizie; Md Kamdari, Nor’azurah; Othman, Farrah (Universiti Teknologi MARA Cawangan Negeri Sembilan Kampus Rembau, 2024)
Pusingan kerja atau job rotation merupakan satu proses atau kaedah Dimana sesebuah organisasi memindahkan pekerja dari satu jabatan ke jabatan yang lain atau dari satu tugas/fungsi kejera kepada sesuatu tugas/fungsi kerja yang lain. Secara dasarnya ianya bertujuan untuk memberikan peluang kepada pekerja mendapat dan menimba pengalaman dari pelbagai aspek disamping memberikan pengalaman bekerja yang berbeza. Selain itu ianya juga mampu memberikan pekerja satu kemahiran baru yang berkemungkinan tidak mampu diperolehi sekiranya mekeka kekal berada dalam satu fungsi sahaja. Kebiasaannya, pusingan kerja ini dijalankan secara berkala dan salah satu daripada program career development untuk pekerja.