Sesal kemudian tidak berguna / Farrah Othman, Sharfizie Mohd Sharip and Nor’azurah Md Kamdari - Othman, Farrah; Mohd Sharip, Sharfizie; Md Kamdari, Nor’azurah (Universiti Teknologi MARA Cawangan Negeri Sembilan Kampus Rembau, 2024)
Pengalaman selama enam tahun sebagai ahli Jawatankuasa Tatatertib Akademik telah membuka mata saya terhadap pelbagai realiti dunia pendidikan tinggi. Salah satu isu yang paling kerap dan menyedihkan adalah salah laku meniru dikalangan pelajar dalam peperiksaan akhir. Walaupun nampak remeh bagi sesetengah pelajar, perbuatan ini membawa implikasi serius yang boleh merosakkan masa depan akademik mereka. Suasana Perbicaraan: Setiap perbicaraan kes tatatertib akademik mempunyai suasana yang berbeza-beza, mencerminkan kepelbagaian emosi dan reaksi pelajar yang terlibat. Ada pelajar yang hadir dengan penuh keinsafan, dan ada tidak dapat menahan air mata apabila menyedari kesalahan mereka. Ada pula yang merasa malu, terutama apabila ditemani ibu bapa sebagai pemerhati. Saya pernah melihat pelajar yang cuba merayu agar hukuman diringankan dengan alasan mereka telah memberi banyak sumbangan kepada universiti. Namun, ada juga yang datang dengan penuh ego, menafikan kesalahan dan meletakkan kesalahan pada pihak lain.