Pelaburan kripto Ethereum di Malaysia pada 2024 / Mohd Azlan Abdul Majid and Afizan Amer - Abdul Majid, Mohd Azlan; Amer, Afizan (Universiti Teknologi MARA Cawangan Negeri Sembilan Kampus Rembau, 2024)
Pelaburan kripto. Banyak yang bicara berkaitan dengan matawang kripto seperti Bitcoin dan sebagainya. Tetapi adakah anda sedar matawang kripto bukan sahaja terdiri daripada Bitcoin sahaja. Pandangan masyarakat awam terutama di Malaysia, ramai yang mengatakan ia adalah pelaburan penipuan, pencurian elektrik untuk tujuan perlombongan dan sebagainya. Adakah ini benar? Secara definasi, matawang kripto seperti Bitcoin adalah matawang digital yang bergantung dengan “peer-to-peer” dengan menggunakan sistem internet yang disentralisasi kepada lejar awam. Apakah maksudnya? Dengan bahasa yang mudah, Bitcoin adalah matawang yang dilahirkan dengan sistem komputer di mana ia berkaitan dengan kod dan semua transaksi adalah di miliki dan boleh diakses oleh masyarakat awam. Kedua adalah “blockchain” ataupun rantaian blok. Ia adalah sistem maklumat dan data yang disentralisasi kepada blok. Bahasa mudahnya Bitcoin adalah matawang data yang menggunakan kripto manakala rantaian blok adalah pangkalan data dalam blok dalam sistem komputer.