Sikap para pelajar luar negara terhadap dasar-dasar kerajaan / Zulkarnain Yusoff and Muhammad Shukri Salleh - Yusoff, Zulkarnain; Salleh, Muhammad Shukri (2005)
Kajian ini dilakukan untuk mengetahui sepintas lalu pandangan daripada para pelajar yang menuntut di Australia tentang dasar-dasar yang dijalankan oleh kerajaan Malaysia. Kaedah kajian yang digunakan adalah secara kuantitatif. Kajian menggunakan 2 data iaitu data primer dan data sekunder. Saiz sampel adalah 33 orang responden meliputi penuntut di Malaysia di Hall Sydney, Australia. Dalam pemilihan responden kaedah secara rawak ringkas digunakan. Data yang diperolehi dengan menggunakan SPSS. Kajian mendapati responden menunjukkan sikap yang positifterhadap dasar-dasar kerajaan, peka dengan dasardasar kerajaan, bersetuju dengan sistem Meritokrasi tidak merugikan orang melayu dan mengakui bahawa Malaysia adalah negara Islam terbaik di dunia.