Budaya minum teh di Turki / Raja Rosila Raja Berahim - Raja Berahim, Raja Rosila (Academy of Language Studies, 2024)
Teh merupakan minuman yang terkenal di seluruh dunia. Teh dihasilkan dari daun atau pucuk teh yang dikeringkan. Pokok teh adalah sejenis pokok renek yang berasal dari China dan Asia Timur, dengan nama saintifiknya Camellia Sinensis. Dalam bahasa Turki, teh disebut “çay” Bagi masyarakat Turki, minuman ini sangat penting dan istimewa dalam kehidupan seharian mereka. Mereka meminumnya setiap hari, setiap masa dan di mana saja. Teh diminum semasa sarapan, sebelum makan tengahari, selepas makan tengahari, semasa minum petang dan selepas makan malam. Setiap orang Turki akan meminumnya dalam jumlah yang banyak, terutama semasa berkumpul dengan kawan-kawan dan keluarga.