Transkrip temubual bersama pesara Polis Hutan Sungai Petani, Encik Samsudin Bin Abdullah mengenai pengalaman beliau ketika menjalankan tugas dalam OPS Topo di sempadan Malaysia-Thailand pada tahun 1984 / Nor Pasila Ismail and Siti Aisyah Che Di - Ismail, Nor Pasila; Che Di, Siti Aisyah (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2018)
Kisah pengalaman ketika menjalankan tugas Ops Topo di sempadan Malaysia - Thailand telah diceritakan oleh seorang pesara Polis Hutan Malaysia yang telah terlibat secara langsung dengan operasi ini pada tahun 1984. Coretan kisah ini merupakan imbasan kembali pengalaman beliau ketika bertugas di Sungai Petani, Kedah. Pengalaman ini telah diceritakan secara terperinci. Halangan dan kemalangan juga turut dinyatakan dengan jelas. Terdapat peristiwa hitam telah diceritakan. Beberapa latihan telah dinyatakan dengan teliti.