Transkrip temubual bersama Mej (B) Othman Bin Hj Ahmad pengalaman seorang bekas tentera / Nur Farhanah Othman and Nurul Athirah Azmi - Othman, Nur Farhanah; Azmi, Nurul Athirah (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2018)
Pengkajian ini adalah mengenai pengalaman Mej (B) Othman Bin Hj Ahmad sebagai seorang bekas tentera. Di dalam kajian ini, beliau menceritakan pengalaman beliau semasa mengikuti latihan tentera, pengalaman semasa menjadi anggota tentera dan pengalaman menjadi tentera pengaman di Somalia. Selain itu, dalam sesi temubual pertama, beliau juga menceritakan pengalaman beliau berjauhan dengan keluarga kerana terlibat dalam tugasan yang perlu diselesaikan. Manakala dalam sesi temubual yang kedua pula, beliau menceritakan tentang pengalaman tidak dapat menyambut Hari Raya Aidilfitri bersama sama keluarga.