Senibina rumah tradisional Terengganu / Nik HazarulHisham A.Hamid - A.Hamid, Nik HazarulHisham A.Hamid (1989)
Rumah mempunyai maksud yang berbeza antara seorang dengan seorang yang lain. Tetapi bagi semua manusia rumah pada asasnya tempat berlindung dari hujan dan panas dan tempat berehat yang paling istimewa pernah dicipta manusia sejak zaman berzaman lagi. Oleh sebab rumah merupakan tempat berteduh yang paling selesa manusia menciptanya begitu rupa hingga ia menjadi satu bentuk yang menarik dipanggil senibina. Orang-orang Melayu mempunyai senibinanya sejak zaman bersaman lagio Diantara sebuah negori dengan yang lain berbeza pula bentuk bangunannya. Misalnya bagi rumah-rumah tradisional di Negeri Sembilan dan Melaka kebanyakkannya berbentuk tanduk seperti yang terdapat didaerah Minagkabau. Ini adalah disebabkan adanya perhubungan dari segi sejarah politik dan ekonomi diantara kedud-dua negeri tersebut dengan negeri-negeri dipantai Barat Sumatra.