Kajian gunatanah, keadaan bangunan, sistem lalulintas dan tempat letak kereta (kes kajian: Bandar Kelang Selatan) / Hassan Yaakob ... [et al.] - Yaakob, Hassan; Ahmad, Noraini; Yusof, Tabrani; Yahya, Salha; Osman, Ahmad; Ahmad, Roslina (1985)
Tanpa perancangan manusia akan nielakukan kegiatan hidupnya terhadap kegunaan tanah di merata tempat tanpa memikirkan kesesuaiannya pada satu-satu penggunaan itu. Pembahagian kegunaan tanah mengikut kegunaannya seperti kegunaan perumahan, kawasan jalcinraya, perlet.:ikkan kereta, kawasan rekreasi, kawasan kegunaan kerajaan dan institusi dan juga kegunaan lain. Di dalani kegunaan tanah di kawasan bandar dapat dilihat dua rangkaian kerja iaitu mengenai corak aktiviti-aktiviti penduduk di dalam sesuatu bandar dan institusi, mereka yang mermerlukan ruang, seperti aktiviti-aktiviti yang melibatkan sarahidup perniagaan dan untuk masa-masa rehat, dan yang kedua mengenai kemudahan-kemudahan fizikal atau kebaikan kepada tanah dalam sesuatu kawasan bandar yang mana di sediakan untuk menampung corak aktiviti-aktiviti iaitu corak penggunaan seperti di atas.