Pembangunan lebuhraya timur barat keatas Pekan Jeli dan bandar Tanah Merah / Mohamad Zamrie Deraman - Deraman, Mohamad Zamrie (1987)
Dissertasi ini merupakan satu tinjauan keatas kesan pembinaan Lebuhraya Timur Barat terhadap taraf sosioekonomi penduduk dan perkembangan Pekan Jeli dan Bandar Tanah Merah. Pembinaan Lebuhraya Timur Barat merupakan satu revolusi didalam aspek perhubungan dan pengangkutan diMalaysia. Ini memandangkan pembinaannya telah mengakibatkan penjimatan dari jarak jauh. kos pengangkutan dan masa ke pusat-pusat penting di Pantai Barat dan Utara. Perubahan dalam taraf sosioekonomi dan perkembangan kawasan kajian akan di analisa dalam dua jangkamasa yang berbeza iaitu; dibuka iii sebelum Lebuhraya Timur Barat' selepas Lebuhraya Timur Barat dibuka sehingga dissertasi ini dijalankan. Penumpuan kajian akan di tumpukan disektor perniagaan, perumahan, pertanian dan perindustrian. Dari segi pendapatan, penggunaan baja, pemilikan barang-barang mewah dan pergerakan penduduk didalam ruang juga akan dikaji . Pembangunan Bandar Baru Jeli dan Tanah Merah sememangnya adalah wajar memandangkan kepada kedudukannya yang strategic dan pintu masuk dari kawasan Pantai Barat dan Utara.