Perisian pemprosesan data - Psion Organiser / Noorazmi Nordin - Nordin, Noorazmi (1991)
Perkembangan yang pesat dalam teknologi digital telah meningkatkan keperluan kepada suatu sistem pemprosesan data. Data digital perlu diproses bagi menghasiIkan maklumat yang dapat dimanfaatkan untuk perancangan dan pembangunan sumber masa hadapan. Projek ini yang bertajuk 'Parisian Pemprosesan Data - Psion Organiser' merupakan pengaturcaraan yang di buat khusus bagi pemprosesan data kerja ukur . Kajian di buat berdasarkan kepada alat 'Psion Organiser - LZ6V sedia ada yang telah diprogramkan dan ini dikenali sebagai 'Buku Kerjaluar Elektronik - (EFB)' atau 'Data Logger' da lam pro jek ini. 'EFB' tersebut terdiri daripada tiga pakej ukur yang telah dibentuk iaitu pakej Ukur Aras, Ukur Takimetri dan pakej Ukur Kadester. Data mentah 'simulasi' dari ketiga-tiga pakej telah diproses melalui perisian yang telah dibentuk bagi melihat keberkesanan pengaturcaraan ini Keseluruhan projek ini telah berjaya difiiapkan bukan sahaja untuk pemprosesan data tetapi telah diluaskan keupayaannya ke peringkat paparan grafik, dan pembentukan format 'scripts file' untuk proses penyuntingan dan pemelotan yang lebih sistematik dengan bantuan perisian AutoCad.