Jejak sejarah: institusi pendidikan era British di Pulau Pinang / Norazah Umar - Umar, Norazah (Unit Penerbitan e-Buletin JSKM, 2024)
Pulau Pinang, yang diasaskan oleh Kapten Francis Light pada tahun 1786, menjadi salah satu pusat perdagangan yang penting di Asia Tenggara. Selain daripada menjadi pusat perdagangan, Pulau Pinang juga menjadi tapak bagi penubuhan beberapa institusi pendidikan yang signifikan oleh pihak British. Sekolahsekolah ini telah memainkan peranan penting dalam membentuk landskap pendidikan di Malaysia hingga ke hari ini. Berikut adalah penceritaan mengenai kewujudan dan perkembangan sekolah-sekolah yang ditubuhkan oleh British di Pulau Pinang: