Kenali Tugu Negara Malaysia / Muniroh Hamat - Hamat, Muniroh (Unit Penerbitan e-Buletin JSKM, 2024)
Sebagai penghormatan kepada lebih 11000 perajurit yang gugur dalam Perang Dunia Pertama (1914-1918), Perang Dunia Kedua (1939-1945) dan semasa Darurat (1948-1960), telah dibina sebuah Tugu Peringatan Negara atau dikenali juga sebagai Tugu Negara pada 8 Februari 1966. Terletak di ibu negara Kuala Lumpur berhampiran dengan bangunan Parlimen dan bersebelahan Taman Tasik Perdana. Dibina pada tahun 1966, tugu tersebut berdiri setinggi 15 meter, diperbuat daripada gangsa dan direka oleh pengukir Austria, Felix de Weldon yang bertanggungjawab bagi Tugu Peringatan Perang USMC (USMC War Memorial) di Virginia, Amerika Syarikat. Tugu ini juga adalah arca berkumpulan yang tertinggi di dunia. Idea pembinaan tugu ini dizahirkan oleh Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj pada tahun 1960 setelah beliau melawat Tugu Perang Iwojima di Amerika Syarikat. Ianya terdiri dari satu kumpulan tujuh patung atau lembaga gangsa. Setiap satunya empat kali lebih besar dari saiz orang biasa.Perbelanjaan membinanya menelan belanja RM1.3 juta.