Meninggikan yang rendah dan merendahkan yang tinggi / Afizan Amer - Amer, Afizan (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Setiap insan memerlukan ilmu pengetahuan sebagai tunjang utama dalam mengangkat tinggi nilai kehidupan di dunia mahupun di akhirat kelak. Ilmu pengetahuan lazimnya diterima melalui suatu proses pendidikan yang berterusan yang disampaikan oleh para ilmuan. Profesion sebagai seorang ilmuan adalah merupakan antara bidang pekerjaan yang mulia. Seorang ilmuan atau cendiakawan mempunyai darjat dan martabat yang tinggi, di mana kalimah keramat gelaran pensyarah, guru atau ustaz sentiasa abadi dalam kehidupan seorang ilmuan dan tidak pernah dipencenkan oleh masyarakat sekalipun mereka sudah lama bersara. Panggilan panggilan tersebut akan kekal sehingga ke liang lahad pun pasti dibawa bersama.