Pasca pandemik: 10 idea trending perniagaan kecil di Malaysia / Dr Wan Normila Mohamad ... [et al.]. - Mohamad, Wan Normila; Mohd Mahyideen, Jamilah; Mohamad Rusli, Nurhanani Aflizan; Yaakob, Hafisah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Malaysia merupakan salah satu destinasi pelaburan yang popular di kalangan negara Asia Tenggara. Ekonomi Malaysia yang rancak telah berjaya menarik ramai usahawan asing dan tempatan Walaubagaimanapun, ramai yang masih keliru dalam mencari idea jenis perniagaan kecil-kecilan yang “trending” dan mampu memberi pulangan yang memberansangkan. Artikel ini mencadangkan 10 idea perniagaan kecil yang popular dan menguntungkan di Malaysia. Malaysia adalah negara pelancongan yang ramai pelancong asing berkunjung setiap tahun. Restoran adalah perniagaan terbaik di Malaysia jika dimulakan dengan strategi perancangan yang bijak. Faktor pemilihan lokasi memainkan peranan penting dalam menentukan kejayaan sesebuah perniagaan. Antara lokasi yang sesuai adalah seperti berhampiran kawasan sesak, sekolah, pasar, pusat beli-belah, kondo dan kawasan pejabat. Pengusaha perlulah mendapatkan lesen perniagaan dari pihak Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan sijil halal dari JAKIM. Pekerja yang mempunyai kelebihan dalam beberapa bahasa adalah bonus untuk menarik pelanggan ke restoran.